Harley-Davidson® Sofia
бул. Ботевградско шосе 348, 1839 София
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Harley-Davidson и прасето

Harley-Davidson обединява хора по цял свят – любовта към мотоциклета събира на едно място най-различни персонажи и ги кара да се чувстват част от обща история. Независимо от града и държавата, от културата, възрастта и пола, всички споделят идеала за свободата и излизат заедно на пътя, за да я търсят. Така още от самото си създаване Harley се превръща в нещо повече от марка, повече от мотоциклет – Harley е символ на независимостта, автентичността и страстта.

Клубът на собствениците на мотоциклети Harley-Davidson е огромен. Казва се H.O.G и в него членуват стотици хиляди фенове, разделени на Chapter-и. В H.O.G Sofia Chapter има над 100 души и е един от най-активните и организирани мотоциклетни клубове в България. 

Днес H.O.G означава Harley Owners Group, но през 20-те години на миналия век, когато започва историята на марката, е означавало друго и тук идва прасето. Официалният състезателен отбор на Harley по това време бил известен като “Wrecking Crew” заради доминацията си на дърт състезанията. В екипа имало няколко състезатели и един член, който не бил на мотоциклет – бил малко прасе. Всеки път, когато някой от тима спечелел състезание, спирал да вземе прасенцето и го понасял със себе си за триумфална обиколка. 

И понеже от подобни неща обикновено излизат прякори, така и от “Wrecking Crew” бързо станало "Harley Hogs”. Разбира се, неофициално. С годините остава само прасето и “hog” хората започнали да викат на всеки с мотоциклет Harley. В третото издание на речника на американския сленг дори срещу “hog” пише: „мотоциклет или мотоциклетист с Harley от 60-те“. Името придобило още по-голяма официалност, когато се появил първият клуб, спонсориран от производителя: Harley Owners Group или H.O.G.