Harley-Davidson® Sofia
бул. Ботевградско шосе 348, 1839 София
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Защо се казваме „Harley-Davidson“?

Името на американския производител на мотоциклети Harley-Davidson е толкова добре познато на света в последния век, че дори дори не се замисляме, когато го произнасяме. Откъде идва всъщност то? 

Разбира се, това са имената на двамата основатели на компанията – Уилям Харли и Артър Дейвидсън. По-късно към фирмата се присъединяват и двамата братя на Артър, Уилям и Уолтър Дейвидсън. Но защо точно Harley-Davidson, а не Davidson-Harley? 

От първия ден Уилям Харли е бил този, който е конструирал най-ранните прототипи и серийни модели на марката. Той е бил инженерът и дизайнерът, той е тествал творенията си и Артър Дейвидсън се е съгласил, че е честно името му да стои първо. Трябва да се отбележи, че между двете фамилии има тире и това означава, че компанията е основана от двама души. Затова е неправилно да се изписва без него. Но да не изпадаме в пунктуални подробности, а да видим що за хора са били Уилям и Артър.

Уилям Силвестър Харли е роден на 29 декември 1880 година в Милуоки, щата Уисконсин, син на английски емигрант. Едва 15-годишен, той започва работа в местната фабрика за велосипеди и постепенно се издига до поста дизайнер. След това се премества в друг завод, където продължава да е в дизайнерския отдел, но през годините поддържа контакт със свой приятел от квартала, на име Артър Дейвидсън, който работи в патентното бюро. Двамата споделят обща страст към двигателите с вътрешно горене и между 1900 и 1903 година започват да експериментират с мотори и рамки на велосипеди. Не след дълго конструират и първия си сериен мотоциклет, а по това време Уилям Харли следва инженерство в университета на Уисконсин. За да се издържа, работи като сервитьор и прави скици за местна фабрика. Дипломира се през 1908 година и се връща в бързо развиващата се Harley-Davidson Motor Company. Благодарение на инженерното образование на Уилям, успехът на новата марка не закъснява и мотоциклетите им започват да се прочуват.

inline_f8ee567ea461d70c4b0ca5ff96321d6c_ba7b144e8adf.jpg

Освен производител, господин Харли е бил и запален мотоциклетист. Посещавал е почти всички състезания и през 30-те и 40-те години на миналия век състезателите са го познавали добре. Освен от мотори, Уилям се е интересувал от лов и скициране и фотография на диви птици. Умира през 1943-а, а 53 години по-късно влиза в Мотоциклетната зала на славата.

Артър Дейвидсън е роден на 11 ноември 1881 година. Двамата с Уилям започват да работят заедно по идеята за колело, задвижвано от двигател, когато Артър е едва на 20 години. Той разработва патент за малък двигател с въздушно охлаждане и с опита на Уилям в дизайна на рамки за велосипеди, двамата създават първия Harley-Davidson мотоциклет. От време на време се съветват с брата на Артър – Уолтър, който е бил опитен механик, работещ като железопътен машинист. Постепенно Уолтър се заразява от ентусиазма на брат си и се присъединява към тях.

Harley-Davidson Motor Company е основана официално през 1903 година и Артър е главен секретар и мениджър-продажби. Той обикаля САЩ с нестихваща страст към мотоциклета, който продава, и не спира да привлича дилъри, изграждайки сериозна дистрибуторска мрежа. В хода на работата умело предвижда, че освен добър продукт, марката трябва да предостави и обучение на механици, които да разбират специфичните нужди на машината и да могат да помагат на клиентите в обслужването. Така създава Harley-Davidson Service School.

Артър има талант за продажби и предусеща новите тенденции, което помага много на фирмата да се развива със завидно темпо. Научава се да използва средствата на рекламата – нещо, което тепърва навлиза в началото на 20-и век. През 1923 година основава Kilbourn Finance Corporation, взимайки пример от стабилно развиващата се автомобилна индустрия. Артър привлича инвеститори и така започва да продава мотоциклети на изплащане. Това веднага се отразява положително на продажбите и Harley-Davidson се издига до върха.

През 40-те Артър става президент на американската мотоциклетна асоциация и благодарение на страхотния си бизнес нюх, е директор и в успешни компании като Koehring Company  за производство на бетонобъркачки и паваж, и Kellogg Seed Company – онази „дребна“ фирма с петле за лого, която прави зърнени закуски и до днес. Артър Дейвидсън надживява братята си и Уилям Харли, и умира в автомобилна катастрофа в Милуоки заедно със съпругата си на 12 декември 1950 година.

И така, въпросът защо марката се казва точно Harley-Davidson, а не по друг начин, може да ви е изглеждал дребнав в началото, но от отговора става ясно, че Уилям Харли и Артър Дейвидсън са създали заедно една от най-великите мотоциклетни компании именно благодарение на различните си характери – единият е бил инженер и създател на страхотни машини, а другият – талантлив продавач, който не просто е предлагал добър продукт, но е знаел как да го направи още по-привлекателен за клиентите. Затова може би по-важното в историята се оказва тирето, а не последователността на имената.