Harley-Davidson® Sofia
бул. Ботевградско шосе 348, 1839 София
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Бунтовникът Harley-Davidson®

Марката Harley-Davidson® винаги е била свързвана с непокорните духове, с тези, които обичат да нарушават правилата и да пишат собствени, със свободолюбивите и с хората, които изживяват всеки миг като последен. Човекът с Harley® често е бил наричан “outlaw”. Но какво стои зад този етикет?

Така казвали на мотоциклетистите още в началото на миналия век, около 1904 година. Ставало дума за състезатели, които участват в нелегални събития. Тези оригинални “разбойници” не го правели за трофеите и медалите, а за чистата тръпка от спорта и атмосферата, която се създавала сред ездачите. Знаели, че така ще получат етикета “outlaw”, но за тях това било по-скоро титла.

Важна част от тази култура било облеклото. Отначало състезателното облекло включвало специални очила и пуловери, най-често с логото на отбора. С годините за стандартна екипировка се приемали по-прилепналите кожени дрехи, стилизираните каски и тесните ръкавици. Обличате така един по-наперен състезател и имате класически “outlaw”.

В състезанията стилът се подчинявал на функционалността - дрехите трябвало да са удобни и издръжливи, защото в суровите условия на пистата скоростта имала своите изисквания. Ездачът се нуждаел от максимална защита, комфорт и контрол. Затова и всички дрехи били направени така, че да го пазят от потенциални инциденти, като в същото време му оставят свобода за движение. 

Но стилът от пистата бързо се пренасял и извън нея - щом става за състезания, значи ще издържи и на улицата. Така постепенно ръкавиците, очилата, каската, протекторите за краката и прилепналите пуловери се превърнали в униформа за мотоциклетиста. Разбира се, произходът й не е забравен и до днес е част от образа на бунтаря. Образ, който собствениците на мотори Harley-Davidson® уважават и поддържат. С някои дребни промени в името на удобството и сигурността, разбира се.